Projekat | Beogradski grafiti

Ako papir trpi sve, zid trpi još više!

Od pećinskih zidova po kojima su neki klinci iz praistorije crtali svoje drugare lovce, vanzemaljce i duhove koji su ih proganjali pa sve do današnjeg virtuelnog Facebook zida na kome našim drugarima vanzemaljcima čestitamo rođendane – zid je tu da prenese poruku.

Grafiti predstavljaju nezaobilazni deo urbanog okruženja. Zamisliti grad bez grafita bilo bi isto kao zamisliti grad bez automobila. Grafiti su svuda, izloženi pogledima, vremenskim uslovima i emocijama. A to ih čini prolaznim. Cilj ovog projekta je da sačuva i dokumentuje ovaj specifičan vid umetnosti. U okviru projekta pokrenuti su blog i Facebook stranica “Beogradski grafiti” na kojima su, pored beogradskih grafita, prikazani i grafiti iz drugih svetskih metropola – sa ciljem da se prikaže univerzalni jezik grafita. Bez obzira da li gledamo grafit na zidu u Beogradu ili pećinski crtež lovaca iz praistorije – poruka je tu.

Aleksandar Đorđević, fotograf i dizajner iz Beograda, započeo je ovaj projekat početkom devedesetih godina u Berlinu. Projekat i dalje traje.